Heeft u ernstige pijn in de kuit? Dit kan een zweepslag zijn

Heeft u ernstige acute pijn in de kuit? De kans is dan groot dat u last heeft van een zweepslag. Een zweepslag heeft betrekking op een spierscheuring in de kuit. Meestal is de oorzaak een plotselinge beweging. Een zweepslag ontstaat dan ook vaak tijdens het sporten. Een zweepslag kan ook ontstaan als u tijdens het dagelijks leven een plotselinge beweging maakt, door een val of door overbelasting van de kuitspier. Direct na het ontstaan van een zweepslag, kunt u het beste uw been omhoog houden, een drukverband aanbrengen en de omgeving van de spier koelen met een ice-pack.

enkelblessure-en-hamstingblessure

Wat zijn de voornaamste zweepslag klachten?

Het moment dat de zweepslag ontstaat zult u zeker gevoeld hebben. Er ontstaat dan een acute hevige en felle pijn. Vandaar ook de naam zweepslag, want de pijnscheut zal als een slag van een zweep aanvoelen. Naast de felle pijnscheut, kunt u ook een soort van knappend geluid horen. Dit is het moment dat scheur in de spier ontstaat. Er kan op de plek van de scheuring ook een bloeduitstorting ontstaan. Wanneer het een ernstige spierscheuring is, dan zult u ook krachtverlies merken en u kunt de spier meestal helemaal niet meer gebruiken. Het been niet meer belasten en de omgeving van de kuit koelen zijn de eerste te nemen maatregelen.

Hoe gaat een zweepslag behandeling?

Direct na het oplopen van een zweepslag is fysiotherapie nog niet zinvol en ook af te raden. De spier zal zichzelf gaan herstellen en rust is hier het belangrijkste geneesmiddel voor. Maar na verloop van tijd als u weer kunt lopen en voorzichtig aan sporten denkt, is fysiotherapie juist heel nuttig. Overlegt u met de fysiotherapeut wat de beste behandeling is om uw kuit weer klaar te maken voor het zwaardere werk, zoals sporten. Soms is sportrevalidatie hiervoor een geschikte oplossing. Ook kan de fysiotherapeut u bepaalde oefeningen leren om uw spieren weer sterker te maken.

Maak een afspraak of neem contact met ons op