Blijf niet doorlopen met RSI

Een veel voorkomende kwaal is RSI. RSI staat voor klachten aan de bovenrug, de schouders, nek, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De afkorting van RSI zegt al veel over de meest voorkomende oorzaak. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Met andere woorden, de meest voorkomende oorzaak van RSI is het veelvuldig uitvoeren van repeterende bewegingen. Ook langdurig in eenzelfde houding zitten kan RSI veroorzaken. RSI ontstaat in fases, waarbij u in het begin af en toe klachten heeft, met in de laatste fase blijvende klachten. In iedere fase kan fysiotherapie helpen, maar belangrijker is het om RSI tijdig te herkennen. Zo kunt op tijd een behandeling starten en bereikt u eerder genezing.

fcu_def-01

Wat zijn de RSI klachten?

RSI klachten worden regelmatig benoemd met typische namen, zoals de bekende tennisarm, golfelleboog, muisarm, SMS-duim of frozen shoulder. U kunt met RSI last krijgen van veel verschillende soorten klachten. Als u vermoedt dat u RSI heeft, dan zult u vast één of meerdere van deze klachten herkennen. Klachten zijn pijn bij het bewegen van vingers, hand, pols of elleboog, tintelingen in de hand of vingers, moeite om de arm op te tillen, stijfheid en krachtverlies. Dit is nog maar een selectie van de meest bekende RSI klachten. RSI kan ook de oorzaak zijn van andere lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid of vermoeidheid. Hebben RSI klachten bij u nog geen ernstige vormen aangenomen? U doet er goed aan om nu al een afspraak met de fysiotherapeut te maken, zodat ernstige klachten voorkomen worden.

Hoe ziet een RSI behandeling eruit?

Fysiotherapie kan een belangrijke bijdrage bieden aan het verminderen van klachten van RSI. In veel gevallen is de oorzaak relatief gemakkelijk te herleiden. Als u op uw werk bijvoorbeeld de hele dag achter een pc zit, dan kan de oorzaak in de zithouding en repeterende werkzaamheden zitten. Een zeer belangrijk onderdeel van een RSI behandeling is dan ook het leren aanpassen van uw werkhouding. Aanpassingen aan de werkplek kan ook een bijdrage leveren, maar ook uw conditie verbeteren. Mensen in goede conditie zijn namelijk minder vatbaar voor RSI. Er wordt altijd een behandeling gekozen die samenhangt met de oorzaak van uw klachten en op uw persoonlijkheid.

Maak een afspraak of neem contact met ons op