Wat doet de kaakfysiotherapeut?

De kaakfysiotherapeut, ook wel orofaciaal therapeut genoemd. Kan u helpen bij klachten in het hoofd/ hals gebied en het kauwstelsel. De kaakfysiotherapeut geeft uitleg over het functioneren en gebruik van het kauwstelsel, daarnaast geeft de kaakfysiotherapeut ook adviezen voor een juist hiervan. Ook kan hij helpen bij het afleren van bepaalde (verkeerde) gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel. Vaak bent u zich hier niet bewust van.

Door adviezen en begeleiding kan de kaakfysiotherapeut helpen met het afleren van deze gewoontes, bijvoorbeeld zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen.

Daarbij kan kaakfysiotherapie zeer effectief zijn bij veelvoorkomende klachten als:

Knappende kaakgewrichten
Kaakklemmen en/of tandenknarsen
Oorsuizen of oorklachten
Nek- en schouderklachten
Hoofdpijnklachten
Klachten in het hoofd/halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren

Verder leert hij de patiënt onder andere zelfmassage ter ontspanning van de kauwspieren en het vergroten van de mondopening, ontspanningsoefeningen en oefeningen ter verbetering van de functie van het kauwstelsel.

Ruim 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van genoemde kaakproblemen, slechts 2-3 % zoekt hulp.

De behandeling wordt door de verzekering vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Sinds 2007 kunt u zonder verwijzing van de huisarts via de directe toegankelijkheid rechtstreeks naar de fysiotherapeut.

Kaakfysiotherapie

Maak een afspraak of neem contact met ons op