Vermoedt u dat u ischias heeft?

Pijn in de rug kan iedereen wel eens overkomen. Er zijn hiervoor verschillende oorzaken. Maar heeft u al lange tijd pijn in de onderrug in combinatie met pijn in één van uw benen tot aan de voeten en tenen toe? De kans is dan groot dat u lijdt aan ischias. Ischias is afgeleid van de ischiaszenuw. Het is de langste zenuw in het lichaam die loopt vanaf de onderrug via de achterzijde van het been naar de achterzijde van de voet. Ischias is zenuwpijn en geen aandoening op zich. Het is de pijn die veroorzaakt wordt door een probleem in de ruggenwervels.

fcu_def-01

Wat zijn de voornaamste ischias klachten?

In tegenstelling wat wel eens gedacht wordt, is ischias een gevolg van een ander probleem in de rugwervels. Het zou dus zomaar kunnen dat uw ischias klachten veroorzaakt worden door een hernia of dat kraakbeen tussen de tussenwervelschijven minder wordt. In dit laatste geval zou u dan aan artrose lijden. De verschillende symptomen die u kunt ervaren zijn heel divers. U kunt een doof gevoel of juist tintelingen voelen in uw rug, been, voet en tenen. Ook zult u ongetwijfeld last hebben van spierkramp in de rug en/of het been. Langdurig zitten kan pijnlijk zijn, alsmede onverwachtse bewegingen, zoals hoesten.

Is er een ischias behandeling mogelijk?

In de meeste gevallen zal ischias vanzelf overgaan. Maar dit neemt tijd in beslag en u moet rust nemen door uw benen en rug zoveel mogelijk te ontzien. Fysiotherapie kan helpen om sneller te genezen. Welke ischias behandeling de fysiotherapeut zal voorschrijven, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid pijn die u ervaart en de oorzaak van ischias. Een gerichte behandeling, zoals manuele therapie of massage kan de pijn sneller doen verdwijnen. Ook bepaalde oefeningen kunnen onderdeel van de ischias behandeling zijn, waardoor u leert om druk op de ischiaszenuw te verminderen.

Maak een afspraak of neem contact met ons op